Werken als jurist bij Catch Legal

Als jurist bij Catch Legal werk je voor particulieren, bedrijven en opdrachtgevers en kun je altijd rekenen op teamwork.

  • Doorgroeimogelijkheden
  • Inhoudelijke ontwikkeling
  • Persoonlijke ontwikkeling
Vacature omgevingsrecht

Het verhaal van Merel

 

Hoe ben je bij Catch terechtgekomen?

Ik kwam bij Catch terecht toen ik op zoek was naar een bijbaan naast mijn studie. Het werken in de praktijk beviel mij meteen goed. Ik vond de theorie van het omgevingsrecht altijd al boeiend, maar na mijn start bij Catch wist ik zeker dat ik mij wilde gaan specialiseren in het omgevingsrecht.

Hoe heeft jouw doorgroei binnen het bedrijf er vervolgens uitgezien?

Het moment waarop je overgaat van een bijbaan naast je studie naar een fulltime baan als jurist, is wennen. Maar ik merkte al snel dat de praktische toepassing van de theorie het omgevingsrecht levendig en interessant maakt. De praktijk is namelijk altijd nét even anders dan wat je van te voren hebt geleerd. Vervolgens is mijn doorgroei natuurlijk verlopen. Hoe meer ervaring ik had, hoe meer taken ik oppakte en hoe meer verantwoordelijkheden ik kreeg. Dat is wat mij betreft een groot voordeel van een middelgroot kantoor met een platte structuur: aan iedereen wordt de ruimte geboden om initiatief te nemen, jezelf te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te dragen.

En nu ben je senior jurist. Is dat heel anders dan junior of medior?

Als senior jurist ben je uiteraard verantwoordelijk voor je eigen cliëntportefeuille en werkvoorraad, maar ook voor die van collega’s. Als iemand hulp nodig heeft, ben ik beschikbaar om samen even te sparren. Behalve de inhoudelijke werkzaamheden komt er bovendien een aantal niet-inhoudelijke werkzaamheden bij kijken, zoals acquisitie, kennisborging binnen de organisatie en het zijn van inwerkbuddy van de nieuwe collega’s. Eén van de projecten waar ik mij nu mee bezighoud in het kader van kennisborging, is de implementatie van de Omgevingswet binnen Catch. Samen met een aantal collega’s zorgen wij er als projectgroep voor dat ons hele team straks voorbereid is op de komst van de Omgevingswet, die voor ons vak een hoop verandering teweeg zal brengen.

Denk je dat het zijn van jurist bij Catch Legal veel verschilt van werken als jurist of advocaat bij een advocatenkantoor?

Dat ligt aan het kantoor waarmee je ons vergelijkt. Inhoudelijk verschillen de werkzaamheden nauwelijks. Onze cliënten bestaan onder meer uit horecaondernemers, agrariërs en particulieren, maar we staan ook stichtingen en overheidsorganisaties bij. Als jurist werk je bij ons ‘gewoon’ op basis van declarabele werkzaamheden (uren schrijven) en al onze juristen treden op als gemachtigde in bezwaar, beroep en hoger beroep.

Misschien is er toch een inhoudelijk verschil: wij begeleiden de ontwikkelingen van onze cliënten vaak van begin tot eind. Ze bellen ons met een algemene vraag over hoe ze de realisatie van een project op juridisch vlak het beste kunnen aanpakken. Vervolgens verzorgen wij alle benodigde contacten met betrokken partijen en staan we ze net zo lang bij totdat alles rond is en het project is gerealiseerd. We hebben bijvoorbeeld voor een agrariër de gehele ontwikkeling van een potstal begeleid. Dat begon met het opstellen van ruimtelijke onderbouwingen om de benodigde vergunningen te verkrijgen en advisering over het participatietraject. De verleende omgevingsvergunning liep uit op een gerechtelijke procedure en uiteindelijk hebben wij opgetreden als gemachtigde tot en met de hoger beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat wij alle onderdelen van zo’n procedure kunnen begeleiden, maakt ons wat mij betreft onderscheidend.

En als je het vergelijkt met werken als jurist bij een overheidsorganisatie?

Ik voel mij erg thuis bij een commercieel kantoor. We stimuleren iedereen om nieuwe ideeën aan te dragen, ook ten aanzien van de bedrijfsvoering. Initiatieven die passen binnen de organisatie kunnen vervolgens snel worden uitgevoerd. Dat geeft veel energie. Ook de commerciële taken (hoe trek je nieuwe klanten aan en hoe onderscheid je je van andere kantoren?) vind ik een boeiend aspect van het werken bij een commercieel kantoor. Dat maakt ons werk anders ten opzichte van het werk bij een overheidsorganisatie.

Wat maakt werken bij Catch Legal zo leuk?

Wij zijn allemaal gepassioneerd over het omgevingsrecht en deinzen niet terug voor een stevige discussie. Ook stellen we hoge eisen aan onszelf en aan elkaar als het aankomt op de inhoud van ons werk. Maar dat staat een goede werksfeer en persoonlijke relaties niet in de weg. Sterker nog, je leert elkaar door en door kennen, en kunnen vervolgens hard met elkaar lachen om de grootste ongein. Ook hier is de platte structuur en informele werksfeer wat mij betreft een groot voordeel: iedereen kan helemaal zichzelf zijn. En als organisatie profiteer je daar weer van.

Hoe ziet jouw toekomst binnen Catch eruit?

Ik kijk er erg naar uit om ons team nog verder uit te breiden met enthousiaste omgevingsrechtjuristen. We willen altijd meer en beter, dus ik kan niet wachten om met leuke collega’s het bedrijf naar een nog hoger plan te tillen!