Een stage bij Catch Legal

Als stagiair bij Catch Legal krijg je alle kansen om beter te worden in wat je leuk vindt.

  • Doorgroeimogelijkheden
  • Eigen verantwoordelijkheden
  • De gezelligste collega's
Vacature omgevingsrecht

De ervaringen van Rijk

 

Hoe ben je bij Catch terechtgekomen?

In mijn studententijd heb ik nooit de tijd genomen of gevonden om een stage te doen. Ik dacht eerst: ‘dat komt wel tijdens mijn master, als ik echt weet wat ik wil’. Maar tijdens die master had ik er geen tijd meer voor. Toen ik uiteindelijk alleen nog mijn scriptie af moest ronden, wees een vriend mij op een LinkedIN-vacature voor een stagiair bij een bestuurs- en omgevingsrechtkantoor. Catch Legal is weliswaar geen advocatenkantoor, maar ik besloot toch te reageren. Het leek me een goede opstap voor het werk dat ik uiteindelijk wilde doen, namelijk als advocaat binnen het bestuursrecht. Bovendien kon ik er zo achter komen of ik het het omgevingsrecht ook leuk zou vinden.

En, was het een beetje wat je verwachtte?

Toen ik aan mijn stage begon wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Ik had geen idee wat nu eigenlijk het verschil was tussen een juristenkantoor als Catch Legal en een advocatenkantoor. Al snel kwam ik erachter dat dat verschil er helemaal niet is. Ook mocht ik meteen meewerken aan verschillende dossiers met lastige juridische vraagstukken.

Ik vond mijn stage van begin tot eind fantastisch leuk. Iedereen was meteen heel open en toegankelijk en het was duidelijk dat iedereen die hier werkt ontzettend veel plezier haalt uit dit werk. Dat plezier bleek besmettelijk. Ik liep drie dagen per week stage en op mijn vrije dagen kon ik niet wachten om weer aan de slag te gaan. Het werk dat ik kreeg, werd goed afgestemd op mijn niveau, zodat ik constant werd uitgedaagd, maar het niet onmogelijk was voor mij om een steentje bij te dragen. Naast het inhoudelijke werk, ben je bij Catch ook aan het goede adres voor een hoop gezelligheid. We zijn een klein team, dus bij de vrijdagmiddagborrels leer je iedereen snel kennen. Het is bijna gênant, maar ik heb als stagiair geen enkele borrel gemist en ben elke week tot het einde gebleven. Niet omdat dit van je verwacht wordt – ik had het elke vrijdagavond gewoon oprecht heel erg naar mijn zin!

Hoe zien de dagen als stagiair bij Catch eruit?

De dagen van een stagiair zijn niet heel anders dan die van een jurist. Het enige verschil is dat je als stagiair overal een graantje mee kan pikken. Je mag direct meewerken aan veel verschillende dossiers en van het werk van de anderen krijg je ook veel mee. Een stage bij Catch wordt zo ingericht dat je alle facetten van het werken als jurist meekrijgt. Catch staat namelijk niet alleen particulieren bij, maar ook bedrijven en overheidsorganisaties. Elk soort cliënt heeft weer een andere werkwijze en als stagiair kan je hier ontzettend veel van leren. Wanneer je nog niet zeker weet in welke sector je precies wil werken, is alleen daarom al Catch Legal de perfecte plek om een stage te lopen. Soms mag je mee naar zittingen bij de rechtbank, de Afdeling of een bezwaarschriftencommissie, om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Hetzelfde geldt voor telefonische en persoonlijke contactmomenten met cliënten of belangrijke overleggen als de kans zich voordoet. Verder schrijf je blogs of geef je een presentatie aan het team over een onderwerp dat jij interessant vindt, bijvoorbeeld waar je je scriptie over geschreven hebt. Zo draag je als stagiair ook bij aan Catch Legal als kenniscentrum.

Wat vond je de leukste klus die je kreeg als stagiair?

Poeh, dat is een goede vraag! Ik heb met zoveel verschillende soorten zaken en dossiers mogen meedenken en -werken. Ik denk dat ik voor het meeschrijven aan een beroepsschrift kies. Het duurde niet lang voordat ik erachter kwam dat er volledig op je wordt vertrouwd, ook als je stagiair bent. De stukken die je aanlevert, worden natuurlijk nog eens bekeken, maar je ontvangt direct veel zelfstandigheid in het schrijven van stukken. Dit gevoel van vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft je echt het idee dat je mééwerkt en niet slechts voor spek en bonen wat hulp biedt op de achtergrond. Dat is ontzettend motiverend. Wanneer je als stagiair mee hebt mogen schrijven aan een processtuk en je jouw argumenten vervolgens herhaald hoort worden voor de rechter, dat is wel tof.

Kreeg je als stagiair ook stomme of saaie klusjes?

Eerlijk gezegd, denk ik eigenlijk van niet. Ik kan nu in ieder geval niets bedenken. Als ik nou vaak koffie moest halen of dingen moest printen, was deze vraag een stuk makkelijker, maar daar is de stagiair bij Catch (helaas? haha) niet voor.

Waren er doorgroeimogelijkheden tot (junior) jurist?

Het was al snel duidelijk dat ik het werk wat ik deed als stagiair ontzettend leuk vond. Ook heb ik hier en daar tijdens mijn stage al laten doorschemeren dat ik geïnteresseerd was in de functie van jurist bij Catch. Ik moest natuurlijk eerst nog mijn stage naar behoren afronden, maar ik merkte dat ik het goed met alle collega’s kon vinden en dat ik veel waardering kreeg voor mijn werk. Dat maakte me zo mogelijk nóg gemotiveerder om te willen doorgroeien tot jurist. Een stage is natuurlijk de beste manier om over en weer te laten zien wat je voor elkaar kan betekenen en om elkaar te leren kennen, dus nadat mij bekend was dat ik welkom was al junior jurist bij Catch, hoefde ik daarna geen aparte sollicitatieprocedure te doorlopen. De overgang van stagiair naar junior jurist is dan ook vrij soepel gegaan.

Verschillen je werkzaamheden als jurist veel ten opzichte van die als stagiair?

Qua inhoud zijn de werkzaamheden niet heel anders. Als beginnend jurist werk je nog steeds aan uitzoekvragen van de dossierhouders, meestal senior juristen. Wel wordt er natuurlijk steeds iets meer zelfstandigheid van je verwacht. Omdat je fulltime werkt, krijg je meer verschillende klussen tegelijk. Gelukkig word je in het eerste halfjaar goed begeleid door een inwerkbuddy (een collega-jurist). Voor mij was de uitdaging om het overzicht te houden over de verschillende zaken waaraan ik meewerkte en tegelijkertijd een goede balans te vinden in het schrijven van blogs en andere niet-declarabele werkzaamheden. Toen ik het werkende leven onder de knie begon te krijgen, kreeg ik voor het eerst de verantwoordelijkheid over mijn eigen (kleine) dossier. Super spannend, maar ook ontzettend vet.

Het grootste verschil, iets waar ik in het begin ook wel moeite mee had, is het schrijven van uren. Als stagiair hoeft dat niet, maar als jurist moet je naar de cliënt kunnen verantwoorden waar je je tijd aan besteedt. In het begin voelde dit alsof ik opeens heel snel moest werken en durfde ik soms bijna niet eerlijk te zijn over het aantal uur dat ik aan een opdracht had besteed, maar inmiddels zie ik in dat het niet daarvoor bedoeld is. Naast de verantwoording aan cliënt is het een tool voor mezelf om zicht te krijgen van hoe ik het doe en waar ik me wellicht meer in moet ontwikkelen. En als jurist wordt er niet opeens verwacht dat je sneller werkt dan een stagiair. Efficiënter en sneller werken, leer je op je eigen tempo. Bij Catch krijg je de ruimte om te ontdekken welke manier van werken voor jóú het beste werkt.

Waar word je het blijste van in je werk als jurist?

Als ik heel eerlijk ben, denk ik echt dat ik heel veel mazzel heb gehad dat ik via via bij Catch ben begonnen. Ik vind het werk inhoudelijk zó ontzettend interessant en de diversiteit van de zaken houdt me zó gemotiveerd, dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga. Doordat ik zo veel uitdagingen met beide handen aanpak, kan ik wel zeggen dat ik trots ben op waar ik sta en wat ik doe. Als ik overleg heb met een collega over een bepaald vraagstuk of een lastig dossier en we komen tot goede inzichten of bedenken een nieuwe strategie – dat zijn wel de momenten waarop ik het blijst word. Dan realiseer ik mij dat je als team echt dingen mogelijk kunt maken voor cliënten en opdrachtgevers.

Zijn er ook onderdelen van je werk die je niet leuk vindt?

Ik heb het al eerder gezegd maar het is echt zo: elke dag ga ik met plezier naar mijn werk. Maar als ik dan toch een onderdeel zou moeten aanwijzen dat ik minder leuk vind, dan zou ik zeggen…. thuiswerken. Nadat ik veel had thuisgewerkt, merkte ik echt dat het werken in een team zo veel bijdraagt aan je werkgeluk. We hebben een ontzettend leuk en jong team van enthousiaste juristen en medewerkers, daar haal ik ontzettend veel energie uit. Ondanks dat ik de inhoud van mijn werk machtig mooi vind, zou ik het niet volhouden als ik nooit mijn collega’s kon zien.

Wat zijn je ambities binnen Catch Legal?

Ha, dat is een spannende vraag. Voordat ik hier jurist werd, twijfelde ik of ik niet liever ergens anders wilde werken om advocaat te kunnen worden. Deze twijfel heb ik nu niet meer. Niet omdat ik geen advocaat meer zou willen worden, maar ik zie daar op dit moment niet de toegevoegde waarde van in. Ik ben mezelf bij Catch nog volop aan het ontwikkelen, niet alleen binnen mijn functie maar ook als persoon. Het is mijn eerste fulltime baan en ik weet dat hier kan (door)groeien en dat wil ik ook doen. Ik ben dus ook niet bang om te zeggen dat ik mijzelf hier nog wel heel erg lang zou kunnen zien zitten. Uiteindelijk wil ik senior jurist worden en mij naast het inhoudelijke werk ook commercieel ontplooien. Meedenken in de bedrijfsstrategie en eigen klanten aantrekken bijvoorbeeld. Dit is natuurlijk een meerjarenplan, maar wie weet hoe de wereld eruit ziet over 10 jaar…

Wat vind je het allerleukste aan Catch Legal als organisatie?

Het allerleukste aan Catch Legal vind ik de enorme hoeveelheid mogelijkheden die je krijgt om jezelf te ontwikkelen. Of je nu liever werkt voor particuliere cliënten of de overheid, je kan altijd aangeven wat je leuk vindt en waar je in wil groeien. De variatie in werkzaamheden en cliënten is wat Catch Legal uniek maakt als werkgever. De wetenschap dat mijn werk nooit saai zal zijn, dat is denk ik het allerleukst (én natuurlijk mijn fantastische collega’s en onze borrels en uitjes!).

Wat wil je meegeven aan potentiële, toekomstige Catch-stagiair(e)s?

Ik heb alles uit mijn studententijd gehaald en zat geen moment stil. Waar gezelligheid was, was ik. Dat gevoel van vrijheid ben ik sinds ik hier werk niet verloren. Als je veel geeft, krijg je er veel voor terug. En of je nu wel of niet bij ons komt werken, ik ben ervan overtuigd dat je van een stage bij Catch meer leert dan waar dan ook.